+36 30 436 5844 (605)
webshop@lochner.hu
VideoSecurity Blog

Iránytű a tárhelykérdésekhez

Levi
2021.02.05 10:52
Iránytű a tárhelykérdésekhez

Mekkora tárhely kell a rögzítőmbe? Milyen merevlemezt vagy microSD kártyát válasszak? 

Örök visszatérő kérdések, amelyekhez most adunk egy iránymutatást.

Ha kamerarendszerünk van, ha nem is egyből, akkor is előbb-utóbb elgondolkodunk, hogy jó lenne visszanézni időnként a látottakat. Manapság már maguk a kamerák is tartalmaznak microSD kártyahelyet helyi felvételre, de az igazán hatékony, ha egy rögzítővel központosítjuk ezt.

Egy hálózati rögzítővel egy helyen tudjuk kezelni az összes felvételt, illetve nehezebben elérhetővé is tudjuk tenni nem kívánatos hozzáférés elől. Emellett fejlett biztonsági mentési és távirányítási funkciókat is adnak.


 

Mire rögzítsünk?

Hogy memóriakártyát vagy merevlemezt fogunk használni azt eldönti hol kívánjuk megtenni, mivel a kamerák vagy bármi, ami helyi rögzítésre ad lehetőséget memóriakártyákat tud fogadni, míg a rögzítők merevlemezeket.

Mindkét kategóriából a Western Digital Purple szériája az aranysztenderd, ami a megfigyelőrendszerek által nyújtott speciális igénybevételekre (például a folyamatos írás, átlagnál magasabb hőterhelés) vannak kihegyezve.

Efelett jelent egy újabb lépcsőfokot az Ultrastar modellsorozat. Az eredetileg adatközpontok számára kidolgozott széria nagy kameraszám mellett már megfontolandó, főleg, ha kritikus a felvételek épsége. A jelenlegi HDD technológia csúcsát jelentő modellek egész éves 0-24 / 365 használatra vannak tervezve akár nagy hőterhelés mellett is.

Mennyi az annyi?

Hogy mekkora tárhelyet vegyünk viszont már kevésbé egyszerű válasz. Az idő (hány napot szeretnénk visszanézni?) és a felbontás két triviális összetevő, de bekerül az egyenletbe a kódolás, a másodpercenként “filmkockák” száma (fps) és a kódolás bitrátája.

Ezen segít kiigazodni a Hikvision Storage and Network Calculator nevű programja.

Letölteni az alábbi linken lehet: Windowsra vagy macOS-re

( emellett ezen a felületen elérhető az online verzió is kissé eltérő elrendezéssel)

Feltelepítést követően miután elindítjuk a programot egy elég átlátható felület fogad minket. A középső nagy üres terület a kamera csatornáink, streamjeink gyüjtőhelye lesz. A bal oldalon tudunk újakat hozzáadni.

  • A kódolást tudjuk először kiválasztani (ökölszabály az, hogy a fejlettebb nagyobb verziószámmal rendelkezik és jobb is mindig. H.254 < H.265 < H.265+ Elsősorban a kameráink és a rögzítőnk tudása és modernsége ebben a döntő faktor, hogy melyiket tudjuk választani)
  • Felbontás, amiben a videójelet rögzítenénk és szorosan kapcsolódva a másodpercenkénti képkockák száma
  • Majd a téma komplexitása (mennyire vannak nagyjából egyszínű egybefüggő felületek, stb)
  • A fentiek alapján kapunk egy ajánlott bitrátát amit fel tudunk amúgy a rögzítő beállításakor is használni. Ezt természetesen tudjuk módosítani. A bitráta a másodpercenként felhasznált adatmennyiség a video tárolására, minél alacsonyabbra vesszük, a video annál nagyobb eséllyel fog “blokkosodni”, a kalkulátor által ajánlottól lefele nem ajánljuk az eltérést.

Ezt követően az alsó gombbal hozzá tudjuk adni. Miután megvannak a csatornáink az ablak jobboldali harmada kerül számunkra fókuszba.

Itt 3 fül közül választhatunk:

  • Space given: megadjuk mekkora tárhelyünk van és megkapjuk mennyi időre elég a beállított napi felvételi időben
  • Time given: Megadjuk mennyi ideig szeretnénk visszamenőleg felvételeket tárolni és megkapjuk ennek a helyigényét
  • Bandwith: a szükséges sávszélessége az összes videostreamnek. Ez akkor tud fontos lenni, mikor nagy kameramennyiséggel dolgozunk és a hálózatot tervezzük hozzá.

Reméljük tudtunk segíteni a jövőbeli döntésben.

Kérdésekkel, témaötletekkel a kapcsolatosan a webshop@lochner.hu címre írhattok