+36 30 436 5844 (605)
webshop@lochner.hu
VideoSecurity Blog

A szakértő segít: Látószögek

Videoprofesszor
2021.03.10 16:29
A szakértő segít: Látószögek

A VideoSecurity mai szakértői posztjában a Videoprofesszor a látószögekre tér ki.

Új kamerák vagy kamerarendszerek vásárlásakor miután kiválasztottuk milyen modellre van szükségünk, mekkora felbontású, beltéri-kültéri, mekkora éjjellátó képességű stb.… legyen, végül elérkezünk az utolsó szempontig, ami kameramodelleken belül még szelektál, a látószög kérdéséhez.

A látószög azt határozza meg, hogy mekkora szögben lát a kamera. Rávághatnánk, hogy a több mindig jobb, de természetesen ez sose ilyen egyszerű. Mindig ahhoz érdemes választani, hogy milyen távoli és mekkora területet szeretnénk megfigyelni, mivel ahogy az alábbi ábra mutatja, jobban járunk szűkebb látószöggel távolabbi megfigyelés esetén, hisz a feleslegesen felvett területeket nem rögzítjük, amire kíváncsiak vagyunk nagyobb méretben, részletesebben látszódik (köznyelvesen szólva be van a kép zoomolva). Ellenben egy drágább, távirányíthatóan forgatható kamerát is ki tudunk egy nagy felbontású, széles látószögűvel váltani bizonyos esetekben.

A kamerák tulajdonságainál fokban fel is van tüntetve, viszont a modell neve alapján is tudunk gyorsan szűrni, mivel ezzel szoros összefüggésben lévő fókusztávolság is fel van tüntetve általában. Ez az, amit 2.8, 4 vagy mondjuk 12 mmm-ként láthatunk, ha megnézzük valamelyik terméknevet. (természetesen a fókusztávolság nem garantál egy adott látószöget, hisz a kameraszenzor méretétől is függ ez, de egy modellen belül az arányos, illetve amúgy a legtöbb esetben a kamerák ugyanakkora érzékelővel vannak szerelve)

Az alábbi ábra a leggyakoribb fókusztávolságok arányát mutatja:

Ez konkrét képben így néz ki:

2.8mm

4 mm

6 mm

 

A drágább motoros zoom kamerák lényegében ezt a fókusztávolságot, látószöget módosítják távirányítással. Természetesen ha nagyobb büdzsével dolgozunk és aktív megfigyelésre van szükségünk változo célpontokkal, akkor egyértelműen ezek a célszerű választások, ahogy a forgatható PTZ kamerák is ha 102-110 foknál szélesebb (általában ekkora szöget fed le egy 2,8mm-es verzió) tartományt kell lefednünk, vagy a célterületünk mozog.