+36 30 436 5844 (605)
webshop@lochner.hu
VideoSecurity Blog

A szakértő segít: Analóg vagy Digitális

Videoprofesszor
2021.03.23 10:22
A szakértő segít: Analóg vagy Digitális

Analóg, digitális? IP?  Eheti posztjában a Videoprofesszor elmondja mire kell figyelni, miért fontos, hogy helyesen válasszunk.

Ha megnyitjuk a Videosecurity kamerák kategóriáját sok választási lehetőséget, találunk, megannyi terméket különböző ársávokban, változatos tulajdonságokkal. Viszont az egész rendszerünkkel összefüggő választás, hogy analóg vagy IP kamerát szeretnénk. Kihatással van arra milyen rögzítőt kell választanunk, mennyi és milyen kábelezésre lesz szükség, milyen extrákat vagy éppen alapvető funkciókat érünk el.

A két technológia közötti alapvető különbség van már a csatlakozásban is. Az analóg rendszerek régi, BNC csatlakozóban végződő koax kábeleken kommunikálnak egy olyan sztenderdet használva, amely eredetileg még (ma már nagyon alacsony minőségűnek számító) analóg videó továbbítására lett kifejlesztve 40 évvel ezelőtt, és az új digitalizációs fejlesztésekre lett adaptálva. Ezzel szemben az IP kamerák a számítógépes hálózatok sztenderdjének számító UTP/FTP kábeleket alkalmaznak. Emellett, ha vezetékmentesíteni szeretnénk rendszerünket, az analóg rendszerek magas költségvonzata és komplexitása áll szemben az IP kamerák egyszerű WiFi-s megoldásaival melyek csatlakoztatása sokszor 1-2 gombnyomás egy meglévő vezetéknélküli hálózathoz.
Ez már egy komoly különbség melyet nagyon sok más követ legyen az funkcionalitásbeli, vagy minőségbeli. 

Minőség

Amikor az első IP kamerák bejöttek, még nem volt komoly minőségbeli különbség a korábbi és az új irány között, de mivel az új megoldás sokkal flexibilisebb, az új videotömörítési és kódolási eljárásokat sokkal egyszerűbb a gyártóknak rendszeresíteni, így a minőségbeli olló az évek során kinyílt a H.264 és a H.265 kódolások megjelenésével például. Az alábbi két videóban a nappali teljesítmény könnyen összehasonlítható két prémium 4K-s felbontású kamera esetén.

Jól látszik, hogy a HD-TVI kamera képe az azonos 8 megapixeles szenzor ellenére is kevésbé éles. Olcsóbb kategóriákban ez az eltérés még nagyobb tud lenni azonos árszinten, illetve ahogy a technológia fejlődik, mivel a koaxon kommunikáló rendszerek fejlesztésébe a gyártók már kevesebbet fektetnek.

Emellett a koaxkábeles technológia érzékenyebb a zavarokra amelyek a képminőséget negatívan befolyásolják az analóg jeltovábbítás miatt. Az IP kamerák által használt protokollok sokkal nagyobb hibatűréssel rendelkeznek.

Funkcionalitás:

Bár a Hikvision és a többi gyártó nagyon sok képjavító technológiát beépít a TVi termékeibe (HDR, 3D DNR zajcsökkentés, Darkfighter éjjellátó szenzorok) bármilyen más extrában már a modern IP kamerák mögött kullognak, az újabb rendszer flexibilitása miatt. Manapság az IP kamerák esetén a vonalátlépés figyelése vagy az Acusense technológia intelligens objektumfelismerései vagy rendszámazonosító megoldásai figyelése magától értetődő tulajdonság központi rögzítő nélkül is, amire amúgy alacsony kameraszám esetén nincs is feltétlen szükség, hisz szinte mindegyik IP kamera rendelkezik microSD kártyaolvasóval, így a felvétel helyben megoldott, míg analóg kamerarendszer esetén ehhez mindenképpen kell egy központi rögzítő 1-2 kamera esetén is. Ugyanígy az interneten keresztüli távvezérlés is az IP eszközök sajátja, a Hikvision iVMS vagy Hikconnect alkalmazásain keresztül meg tudjuk tekinteni a képet, tudjuk változtatni a beállításokat, PTZ kamerák esetén kezelhetjük a forgatást.

Elmondhatjuk, hogy 1 IP kamera akár önállóan is el tudja látni feladatát, kiegészítő eszközök nélkül, pont emiatt a magas fokú integráltság miatt.

Költségek

Mivel a koaxkábeles kamerák egy alacsonyabb minőségi szinten is elérhetőek, így látszólag a kamerákon sokat tudunk spórolni, mert már 6500 forintért is találunk 1 megapixeles megoldásokat. Természetesen olcsó húsnak híg a leve, ezek nagyon alacsony minőségű képpel rendelkeznek, illetve azonos szenzortípus mellett ahogy fentebb részleteztük alacsonyabb minőséget, és kevesebb funkcionalitást kapunk. Emellett mivel minden kamerát egyenként kell csatlakoztatni a rögzítőhöz, kábelezés is kaotikusabb, bonyolultabb tud lenni, és több kábelt is igényel.

Jó példa erre, a Hikvision 6500 Forintos analóg kamerája. 
Ahhoz, hogy használni tudjuk, kelleni fog a legolcsóbb analóg bemenettel is rendelkező rögzitő vezérelni.
Ha rögzíteni is akarunk, akkor még kelleni fog egy merevlemez is bele.

Pont a fentiekben részletezett okok miatt manapság csak már meglévő analóg rendszert érdemes az új koaxos kamerákkal modernizálni, bővíteni, egy teljesen új rendszer kiépítése esetén vagy ugyanannyiba kerül mint egy modernebb megoldás, vagy sok esetben még akár drágább is. Új rendszer kiépítési esetén a modern IP kameráknak már nincs alternatívája, sok esetben az általuk nyújtott extra funkciók adják a pluszt ami az értékeink megvédését biztosítja, és az egyszerű vezetéknélküli telepítés megkönnyíti már meglévő ingatlanokon való kiépítést